Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Falu kommun intar en oansvarig attityd

Jag har en syster på ett särskilt boende i Falun. Där bor människor med funktionsnedsättning i  olika åldrar och med olika typer av funktionsnedsättningar. Hur skyddas denna svaga grupp under Coronaepidemin?

Jag undrade vid ett tillfälle om personalen använde munskydd (masker). "Nej, det får vi inte. Då kan vi få sparken", fick jag till svar. Detta svar gjorde mig minst sagt upprörd.

När man pratar med ansvariga inom kommunen hänvisar man till rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Det är mycket bekvämt och bra, men har man då verkligen tagit till alla verktyg för att förhindra smitta?

Det är numera känt att munskydd kan medverka till att man inte smittar ned andra. Det är inte ett hundraprocentigt skydd, men ändå. Med vetskapen om att en smittad person är som mest smittsam omedelbart före symptomen visat sig och alldeles i början av smittan, så kan alltså personal utan symptom komma och smitta ned de boende.

Falu kommun intar en oansvarig attityd som i förlängningen kan kosta människor livet.

Besviken god man

Svar direkt: Jag har stor förståelse för att man som anhörig och god man känner oro för att coronaviruset ska smitta personer som är svaga och i riskgrupp.

I Falu kommun inom omvårdnad- och socialförvaltningen arbetar vi med basala hygienrutiner och klädregler. Basala hygienrutiner innebär att vi tvättar händerna och/eller använder handsprit innan vi ska ge personen någon form av vård. Genom att arbeta med basala hygienrutiner och klädregler förhindrar vi att smitta sprids.

Vi använder plastförkläden vid nära vård såsom skötsel i sängen och vid toalettbesök och vi använder handskar vid kontakt med kroppsvätskor. Kroppsvätskor kan vara till exempel urin, avföring, snuva och kräkning. Klädregler innebär att vi arbetar i kortärmad arbetsdräkt som byts en gång om dagen.

 Vi tänker på att hålla avstånd när vi kan till brukare och även till våra kolleger. Vi städar och desinficerar ytor och platser där vi alla tar eller är vid. 

Vi ser löpande över våra rutiner och har ett ständigt pågående förbättringsarbete. Vi följer smittskydd Dalarna och Folkhälsomyndighetens rekommendationer vartefter de uppdateras.

Maria C Brodén

Medicinskt ansvarig sjuksköterska MAS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare