Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Entreprenörsskatten är inget kryphål för höginkomsttagare!

Entreprenörsskatten, eller 3:12-reglerna, beskrivs av LO som ett kryphål för höginkomsttagare som ”sätter sig på bolag”. Men entreprenörsskatten är inte något för några få höginkomsttagare – den är avgörande för 320 000 företag och 440 000 företagare med tillsammans hela 1,4 miljoner anställda. De flesta som berörs av entreprenörsskatten är småföretagare med färre än 25 anställda. Förändringar av dessa skatteregler har därför betydande konsekvenser för sysselsättning och tillväxt i Sverige – något vi alla borde vara måna om i dessa kristider.

Vårt välstånd är helt beroende av att människor vågar investera pengar och tid i företag. Utdelningarna från ägarledda företag har tiodubblats sedan reformeringen av entreprenörsskatten inleddes av en socialdemokratisk regering 2005.

När svenska företag går bra ger det ökad sysselsättning och ett större intresse för investeringar och nyföretagande. Dessutom ökar skatteintäkterna – från någon miljard 2006 till 20 miljarder 2017. Utformningen av entreprenörsskatten är dessutom sådan att möjligheten till utdelning är direkt kopplad till företagens lönesummor vilket ger direkta incitament för jobbskapande.

Att vi har framgångsrika småföretag som tror på framtiden, investerar och skapar jobb borde glädja alla. Det är i nya och växande företag som 4 av 5 jobb skapas. Risktagande är dock en skör planta som tar skada av hot om sämre villkor. Att driva företag är så långt bort från att ”sitta” det bara går. Det handlar istället om att ta risker och att ständigt tvingas stå på tå för att möta kundernas behov på en allt tuffare marknad. Därför krävs långsiktigt goda villkor för såväl små- som stora företagare.

Bertil Wahlström, bokförläggare och entreprenör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare