Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Eneroth (S) borde tänka om – förarbevis för vattenskoter är pengar i sjön

Nu är det slutlekt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) som vill ha krav på körkort för vattenskoter. Han ger därför Transportstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag till förarbevis och obligatorisk utbildning för att få köra vattenskoter.

Tänk om det var så enkelt – att ett körkort eller ett förarbevis skulle lösa alla problem och dessutom medverka till att ett fordon framförs enligt gällande regler. Tanken kan tyckas god om ett körkort eller förarbevis för vattenskoter skulle bidra till vanligt sjövett och sunt förnuft. Men varför detta förslag när vardagstrafiken på land ser ut som den gör?

Trots att alla bil- och motorcykelförare har utbildning och giltigt körkort så håller inte alla fastställd hastighet eller avstånd till framförvarande fordon. En del glömmer eller negligerar att göra tecken under färd, stannar inte vid stopptecken eller felparkerar bilen så att räddningsfordon inte kan rycka ut vid drunkning eller andra olyckor.

Det finns en hel del som totalt negligerar alla trafikregler, trots innehav av körkort. Så varför skulle nu ett körkort för vattenskoter lösa problem till sjöss, när körkort inte löser problem i vägtrafiken på land?

I dagsläget finns i Sverige en Vattenskoterförordningen som bland annat reglerar var det är tillåtet att framföra en vattenskoter. Denna har polisen och kustbevakning valt att inte tillämpa då förordningen strider mot EU-lag, som står över svensk lag. Detta innebär att det går att bryta mot förordningen utan att det får några konsekvenser.

Lämpligt hade varit om infrastrukturminister Eneroth (S) först såg till så befintlig Vattenskoterförordningen kan tillämpas och kanske också revidera denna innan det krävs förarbevis eller körkort för vattenskoter.

Nej, Eneroth (S), satsa denna vattenskoterutbildning på en kompletterande vidareutbildning för alla Sveriges trafikanter istället – bilförare, motorcykelförare, mopedförare, cyklister och gångtrafikanter. Det hade förmodligen gjort större nytta i vårt dagliga liv än ett förarbevis för vattenskoter.

Jag kan inte heller tänka mig att det finns resurser för kontroll av bestämmelser eller körkort på sjön när de inte finns tillräckliga resurser för att övervaka vägtrafiken.

Satsa på rätt utbildningar och vidareutbildning för alla Sveriges trafikanter istället för ett införande av vattenskoter körkort – det skulle rädda liv.

Boo Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare