Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: En oberoende granskning av största vikt

Det var beklämmande att höra smittskyddsläkare Anders Lindblom spekulera i tv-nyheterna om att de höga dödstalen i Dalarna orsakade av covid-19 är en effekt av pendling till och från Stockholm, och att därmed smittan kom tidigt till Dalarna.

Den verkliga orsaken till de nationellt höga dödstalen i Dalarna är numera känd. Vi har inte lyckats skydda våra äldre på äldreboenden eller i hemtjänsten. Speciellt illa är det i Borlänge.

Det är föga förtroendeingivande när Borlänges kommunalråd och ledande tjänstemän i media försöker övertyga allmänheten att de följer rekommendationer och att läget är under kontroll. Alla vi som har närstående som är beroende av äldreomsorg vet att detta inte varit fallet. Upprepade kontakter med personalen på de äldreboenden i Borlänge där våra anhöriga finns vittnar om en helt annan bild än "att läget är under kontroll".

Vi har talat med uppgivna medarbetare i äldreomsorgen som tvingats konstatera att de gamla, ordargrant uttryckt, "dör som flugor". Vi har fått höra att det saknas skyddsutrustning och att det i de fall det finns utrustning saknas kunskap om hur den ska användas. Vi har fått höra att personal obehindrat går mellan äldre som är friska och sjuka.

När stormen blåst över är det av största vikt att en oberoende granskning tillsätts som får i uppdrag att reda ut hur det kunnat gå så illa. Det är enbart med fullständig transparens och ansvarsutkrävande vi kan komma till rätta med problemen så att liknande katastrofer kan undvikas i framtiden.

Besviken borlängebo

Läs kommunens svar här

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare