Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: En devalvering av begreppet välfärd, solidaritet och omsorg

Det smärtar mitt hjärta djupt och hårt, då jag i tidningen noterar att medel för äldreomsorgen i Fredriksberg förelås skäras ner så att de som nu har sin hemvist i äldreboende ska tappa sin trygga hemvist.

Under nästan 30 år följde jag Säfsens kamp för överlevnad efter att träpatronernas vinst där blev för mager på 1960-talet och nedläggningen av bruket blev verklighet 1972.

Vid den tiden röstade i det närmaste 90 procent av säfsingarna vänster. De tog sitt ansvar för samhällets fortbestånd och med hjälp arbetarrörelsen i Ludvika, Dalarna och i hela Sverige vändes utvecklingen.

Socialdemokraterna i Dalarna flyttade landstingstvätten till Frediksberg, LO:s ledning medverkade till att en av södra Sveriges största fritidsanläggningar förlades till Säfsen till nytta för löntagare under alla årstider till rimliga priser.

För några år sedan vandrade jag runt på Säfsnäs vackra kyrkogård och kände där igen många namn av dem, som deltagit i kampen. Många lever kvar i sin hembygd som pensionärer, andra är fortfarande i yrkesverksam ålder.

Den demografiska kartan över socknen talar för att de, som arbetat och kämpat för en fortsatt framtid för bygden och många andra, kommer att inom snar framtid kanske vara i behov av ett tryggt äldreboende i sin hembygd, Fredriksberg, Säfsen.

Jag anser inte det är en fråga som ska avgöras som tvistemål av en juridisk församling. Det här är en politisk fråga om vilken aktning vi har för dem som byggt vårt samhälle, om rätten till en trygg ålderdom i kända hemtrakter.

Jag förstår alla de som runt om i landet känner sig i obalans som socialdemokrater. Det här är ett exempel på devalvering av begreppet välfärd, solidaritet och omsorg om de äldre, som många ser som diskriminerade i dagens alltmer nyliberala tidsanda.

Alf Hjertström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare