Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Elektrifieringen ökar - vad gör Ludvika/Smedjebacken?

I branschtidningen ”Energi” redogörs för att elförbrukningen kommer att öka med 60% i Norden fram till år 2050 för att få ner koldioxidhalten i atmosfären. Då är inte de föreslagna, mycket elintensiva, anläggningarna för fossilfritt stål med i bilden. Motsvarande ökningar aviseras också i Europa och USA liksom i Kina. Allt detta ger stort behov av nya kraftöverföringssystem och utrustningar liksom behov att ta igen alla eftersatta reinvesteringar i befintliga elnät.

I Ludvika finns det världsledande Hitachi ABB Power Grids, vars marknad kommer att expandera mycket kraftigt. Mycket av det unika kunnandet finns ”i väggarna” i form av duktiga ingenjörer och duktiga verkstadsarbetare. Det skulle ta väldigt många år att bygga upp den kompetensen på annan plats. Därför behövs många fler ingenjörer och verkstadsarbetare i Ludvika.

För att möjliggöra nödvändig rekrytering fordras att det finns arbeten i Ludvika/Smedjebacken för medföljande. Utlokalisering av många statliga arbetstillfällen till Västerbergslagen vore därför på sin plats. Riksdagen har ju en vilja att flytta statliga myndigheter bort från storstäder så en flytt hit vore mycket lämpligt.

Om kommunerna har vidtagit några åtgärder för att få hit statliga jobb så har man lyckats hemlighålla detta mycket bättre än något annat.

Ludvikabo

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips