Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ekonomin i Rättviks kommun

Det har på senare tid framkommit, att ekonomin i Rättviks kommun är under all kritik. Kommunen har en låneskuld på en miljard och befinner sig på femte plats från botten av alla Sveriges kommuner, när det gäller den ekonomiska situationen.

De tre senaste åren har kommunen överskridit sin budget och har därmed ytterligare ökat på utbetalning av låneräntor, pengar, som annars hade kunnat användas till nyttigare saker. Nu hade man bestämt sig för att under de två kommande åren få ett överskott på över nio miljoner per år för att minska låneskulden. Vilka är det då, som drabbas? Jo, de svaga och utsatta, som inte själva kan protestera.

Däremot håller man fast vid avtalet att bygga en multiarena, som vi inte har råd med. Den kommer att kosta 2,4 miljoner per år att hyra i 20 år. Därtill kommer kostnader för skötsel, drift och underhåll.

Hur tänker man då? Om det ska sparas inom alla förvaltningar och i vissa fall få dra in på personal, hur kan man samtidigt dra på sig nya utgifter för en multiarena, som inte är livsviktig? Man kunde förvänta sig, att de styrande inom kommunen skulle vara ansvarsfulla och bemöda sig om en stram budget.

En kostnadskrävande sak som en multiarena borde nästan avgöras genom en medborgaromröstning. Är ekonomin urkass, så kan man inte bevilja pengar till trevliga men onödiga saker. Kommunen är ingen lekstuga, där man kan handskas med pengar hur lättvindigt som helst. Kommunalrådet Annette Riesbeck, som tidigare verkade beredd att ta itu med den dåliga ekonomin, har nu gett upp och lämnar över problemen till en efterträdare.

Brita Skedung

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare