Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Egoistiskt och nonchalant med spontancruising – "skärp er och ta ert ansvar!"

Till de som anser det vara ok att på olika sätt delta i cruising, eller så kallad "spontancruising", eftersom den officiella har ställts in på grund av pandemirestriktionerna vill jag säga: vad är det svåra i att begripa att de restriktioner som finns för att förhindra smittspridning ska följas – även om man råkar äga en snygg (eller mindre snygg) bil?

Restriktionerna gäller alla, även om det innebär att man får avstå cruising i år. Vilka är ni som uppenbarligen anser att ni inte alls behöver ta hänsyn till att ni genom ert agerande riskerar att bidra till ökad smittspridning? Som till exempel tar sig rätten att se till att den vårdpersonal som redan under våren jobbat slut på sig, ska få en ny "chans" att jobba slut på sig innan de ens hunnit återhämta sig? Personal som redan i dagsläget har pusslat och delat upp sina semestrar för att få vården att funka. Denna rätt tar sig de bilburna och deras åskådare för att man inte kan avstå från cruising.

Man tar sig dessutom rätten att riskera att den period förlängs som de äldre får fortsätta att leva i isolering. Att bidra till ökad smittspridning innebär att man därmed utsätter andra människor för risken att insjukna i covid-19, en sjukdom som redan kostat många människor livet. Allt för att man "måste" få åka på sin cruising.

Det spelar tyvärr mindre roll om ni sitter i era bilar hela tiden (vilket väldigt få gör). Bara det att ni drar ihop till en bilträff gör att det förutom er själva samlas en massa människor som inte cruisar, som är åskådare.

Det har visat sig på andra håll i landet att i spåren större folksamlingar ökar smittspridningen. Folk håller inte avstånd och håller inte de restriktioner som finns. Det räcker inte med mindre än att alla inblandade tar sitt ansvar. Alltid. Och så funkar det inte, det har visat sig under alla de så kallade "spontancruisingar" som har arrangerats den senaste tiden.

En del av de personer som på olika sätt deltar verkar tyvärr ha svårigheter att hantera alkohol och svårigheter att tygla sitt humör. Då kan man ju räkna ut hur det står till med omdöme och ansvarstagande vad gäller smittspridning hos dessa personer. Även de som inte har dessa svårigheter har en tendens att "klumpa ihop sig" med inga avstånd alls.

Jag är inte emot cruising som företeelse, jag har tvärtom varit på ett flertal genom åren. Men den totala egoismen och nonchalansen som visas upp genom att trotsa restriktionerna, genom att genomföra cruising trots att den är inställd, är helt oacceptabel!

I onsdags var det i Falun, nyss var det två kvällar i Säter, före det Big Lake Run och snart Rättvik. Och det är inte heller främst oförståndiga ungdomar som cruisar. Tittar man på vilka som sitter bakom ratten så är där oftast en medelålders- eller äldre man och de övriga i bilen är i samma åldersspann. Skärp er och ta ert ansvar! "Spontancruisa" inte i Rättvik eller någon annanstans där det har blivit inställt! Evenemangen är inställda av en anledning. Allt handlar faktiskt inte bara om er och era intressen.

Christina Forsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare