Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det var bättre förr

Det var bättre förr hör man ibland på Hagbacksgatan 30 och 32. Numera är detta boende ett vanligt hyreshus med hemhjälp. Tidigare hette det Hagbacksgården och var ett ålderdomshem.

I detta hyreshus bor 44 personer, alla med hög ålder. Medelåldern är 90 år och många har en demenssjukdom. Nu har det blivit problem. På dörrarna till detta hyreshus sitter information om att det råder besöksförbud. Det leder till att Postnord inte längre går in och delar ut posten. Till följd får det att de äldre inte får sin medicin som de beställt via internet.

En annan boende väntar på ett kort till sin telefon så den kan hålla kontakten med sina anhöriga.

Chefen för hemhjälpen säger att "det är inte vårt jobb att dela ut posten". Om det fortfarande hade varit ett ålderdomshem hade det funnits både föreståndare och sjuksköterskor som hade tagit hand om postutdelningen.

Jag har börjat hålla med dem som säger att det var bättre förr, när det var ett ålderdomshem.

Pensionerad sjuksköterska

Svar direkt:

PostNord: Formellt är det korrekt att PostNord inte har rätt att beträda hus med besöksförbud. I det här fallet har vår personal också uttryckt stark oro för att gå in i huset. Oron handlar till lika delar om att smittas och att själva smitta de boende, som de ofta möter.

Som arbetsgivare har PostNord ett strikt ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö, och i den rollen måste vi också ta medarbetares oro på stort allvar. Därför har vi för tillfället reducerad utdelning på Hagbacksgatan 30 och 32.

Katarina Sörman, distributionsområdeschef PostNord

Borlänge kommun: Hagbacksgatan 30/32 är nu ett seniorboende, där man hyr sin egen lägenhet – precis som en vanlig hyresrättslägenhet. De som bor där kan ha hjälp av hemtjänst, men det är ett eget val.

Hemtjänsten har inte i sitt uppdrag att hantera post, bland annat därför att post är en värdehandling och ska hanteras av PostNord. I Borlänge finns idag åtta äldreboenden, dit man kan flytta när det inte går att bo hemma med hemtjänst längre. Där finns också en helt annan service.

Kommunen, fastighetsägaren Tunabyggen och PostNord har under våren haft kontakt om hur posthanteringen kan lösas på Hagbacksgården, men det har varit svårt att hitta en lösning som är bättre än den nuvarande.

Anna Andersson, chef sociala sektorn Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare