Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det kommer bli värre om Saxnäs skulle privatiseras

Det vi sett hända de senaste åren, när välfärdstjänster läggs ut på entreprenad, är försämring av kvalitet. Jag kan lova er, att kvalitetsbrister kommer uppdagas i samband med att Saxnäs övergår i privat regi. Det är redan ansträngt som det är. Personalgrupparna är nedskurna till max, tid för aktiviteter med de äldre finns inte alls på vissa ställen och det skärs ned på beställningsvaror till maten.

De äldre har rätt att få en vardag med en liten guldkant, som vi undersköterskor strävar efter varje dag att kunna ge. Att kunna baka en kaka, sjunga en liten sång, sitta ned tillsammans en stund samt ha tid för andra aktiviteter, så det inte enbart blir ett förvaringsställe av icke funktionsdugliga i samhället. För det är så det känns att ni ser på våra äldre, inte människor som arbetat hårt ett helt liv.

Vi har redan mycket att göra, särskilt nu när det skurits ned på personal, och det kommer bli värre om Saxnäs skulle privatiseras. Ett exempel är att vi redan lägger ner mycket tid på städning. Det ser ni redan i plånboken, men ser ni på oss? Hur vi jobbar? Allt vi gör? Fler långtidssjukskrivningar kommer det bli.

De äldre och deras anhöriga är förhoppningsvis nöjda med den vård och omsorg de får på de kommunala boendena som det är nu. Det är bra att kommunen kan jämföra sin verksamhet och säkerställa såväl kvalitet som kostnadseffektivitet, men Saxnäs är fullt tillräckligt för det syftet. Tryggheten för de äldre och deras anhöriga ska inte äventyras av ideologiska skäl.

Vi tycker det är fruktansvärt sorgligt. Sorgligt att vi ser det inte ni ser. Att vi ser att äldrevården är på väg rakt nerför stupet. Så nu får det vara nog! Dags att ta larmen om ett haveri på allvar.

Snart kommer ni att stå där utan oss alla fantastiska undersköterskor som tar hand om våra äldre, era anhöriga. Snart kommer ni att stå där, i ett oändligt drama, utan oss som har ett av Sveriges viktigaste jobb. Och snart kommer ni att vara gamla och kanske hamna på ett boende, i en värld ni skapat alldeles själva.

En undersköterska på Saxnäs i Mora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare