Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det förblir en dröm att Ludvikas politiker ska ta sitt ansvar

Här kommer en reflektion om ombyggnad av Ludvikas gågata: enligt entreprenörer förefaller de eniga om att Ludvika kommun och dess del- eller helägda bolag är i stor avsaknad av beställarkompetens. Ett mycket stort ansvar faller här på politiker i styrelser och nämnder. Det verkar uppenbart att politikerna inte ställer krav på att det finns relevanta kostnader upptagna i kalkylen för hela omfattningen av de upphandlingar det fattas beslut om.

För till exempel gångbron över järnvägen tycks kostnadsposter för bland annat ett antal meter längre bro, omgjord ramp och iordningställande av parkeringsytor ha saknats i kalkylen som beslutet baserades på. Därav blev konsekvensen ett stort överdrag.

Vattenledningen till Spendrups hade varit i bruk sedan länge om kommunen hade valt totalentreprenad – det enda rätta när kommunen saknar tillräcklig beställarkompetens för samordningsansvar. Dock är det tveksamt om någon entreprenör hade lämnat anbud för totalentreprenad med den valda rörtypen, då hade nog plaströr använts istället.

Vidare har politikerna tydligen inte definierat vad som skulle ingå i ”gågatan” utan tjänstemännen har lagt till det ena efter det andra i planen och det väldigt sent – därav stort överdrag.

Ledamöter i styrelser och nämnder fallerar nästan utan undantag att dra igång processer tillräckligt tidigt så att budgetofferter fås in för beslutsunderlag och ledtider för upphandling följs. Det förblir väl bara en dröm att partier ska ta sitt ansvar och låta nominera endast kompetenta personer till nämnder och bolagsstyrelser.

Ludvikabo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare