Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det är natur- och kulturvärdena som gör området så attraktivt

Det senaste halvåret är det många natur-, kultur- och friluftsintresserade som slitit sig i håret över planerna på den nya asfaltbanan genom Lugnets naturreservat, ännu ett i en lång rad av okänsliga ingrepp.

I projektet ingår bland annat de delar av reservatet som är som mest tilltalande och upplevelsevärda. Man håller nu på att skapa en slinga för rörelsehindrade, men ingreppet förefaller mer vara till för att tillgodose barmarksträning på rullskidor.

Kommunledningen har fått välformulerade skrivelser, men inte bekymrat sig om att svara. Det kommunala bolaget Lugnet i Falun AB (Lufab) som sköter ärendet har givits fria händer, trots medborgarnas signaler. Nu när de första 300 metrarna står klara är det än fler som reagerar med enligt vår mening övertygande argument för att avbryta eller planera om arbetena.

Naturskyddsföreningen delar uppfattningen att projektet är förfelat och vill se ett omtag.

Länsstyrelsen som beslutat om dispens för projektet förtjänar även de en känga. Trots en egen gedigen utredning som tydligt visar på de känsliga kulturvärdena i området prioriterar man idrotten framför övrigt friluftsliv med en svart asfaltbana som verkligen sticker ut på ett negativt sätt.

Länsstyrelsen bortser även från att skötselplanen också ska ge plats åt att förstärka kulturlandskapets värden. För det är just natur- och kulturvärdena som gör området så attraktivt för vardagsmotionärernas promenader i det vackra landskapet och ger flertalet förutsättningar för folkhälsa.

Styrelsen för naturskyddsföreningen i Falun, genom

Chris Bales, Anders Gottberg, Leif Löwenberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare