Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är dags att bygga upp den beredskap vi en gång hade

Under den här pandemin har jag funderat på hur vi skulle ha kunnat hantera krisen för 30-40 år sen, när samhället förberedde sig på det stora kriget.

Bland annat byggdes skolor så att de kunde byggas om till sjukhus och agera förråd med mediciner. Tillsammans med lasarett och sjukhem kunde man sätta upp 125 000 vårdplatser – betydligt fler än idag.

Man räknar med att mellan 60 och 70 procent kommer att bli smittade av corona och att cirka 1 procent av dem kommer att behöva vård, alltså ungefär 60 000 personer – eller ungefär hälften av den civila krigssjukvården för 30 år sedan.

Jag ställde mig frågan om fler än jag tänker så här, så jag började hitta artiklar i mitt Facebook-flöde om hur vår gamla beredskap har försvunnit. Det kanske inte bevisar att det finns ett brett folkligt missnöje men det visar att fler än jag har tänkt tanken.

Det är intressant att kolla på vår historiska förmåga med fokus på sjukvårdskapacitet, men hjälper det oss nu? Så mycket är ju redan raserat. Vi sålde och slängde en stor del av det som hade med försvaret att göra i början på 00-talet. Kan vi bygga upp det som en gång har raserats?

Sverige håller nu på att bygga upp vårt totalförsvar igen. Då kommer frågan, hur kan vi medborgare hjälpa till i det arbetet? Jag vill inte med detta säga: ”politiker, gör någonting!”, som många i den allmänna debatten säger. Jag vill istället säga: ”medborgare, gör någonting!”.

Först måste vi lära oss av pågående kris. Till exempel så började folk i inledningen av pandemin att panikköpa mat, toalettpapper och andra varor utifall det skulle bli karantän. Lager borde dock byggas upp över tid innan det blir kris. Att ha god hemberedskap är viktigt – det är något som alla kan och borde ha.

Om man tycker att ett starkt totalförsvar är viktigt kan man också själv söka sig till jobb inom totalförsvaret. Man kan kolla vad det finns för jobb inom sektorn och sen tänka: ”vad är jag bra på och intresserad av?”. Jag går själv i gymnasiet och och kommer troligtvis att försöka att få jobb inom den sektorn, antingen inom det militära eller det civila. Det går också att gå med i en frivillig försvarsorganisation som inriktar sig på lite allt möjligt. Sen finns även Hemvärnet, som stödjer samhället vid kriser och i värsta fall krig. Du som medborgare kan göra mycket för totalförsvaret!

Jag vill se att återuppbyggnaden av krisberedskapen inom viktiga samhällsfunktioner ska drivas så mycket som möjligt av folket. Vill vi ha ett starkt totalförsvar är det bäst att vi själva jobbar för det och det är dessutom den starkaste signalen vi kan skicka till politikerna.

Tillsammans kan vi bygga upp ett totalförsvar som klarar varje utmaning. Det vill jag vara med att göra – vill du?

Samuel Zachrisson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare