Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Den inre och den yttre miljön

Allt hänger samman. Under mitt arbete som ordningspolis i Stockholm såväl som i Borlänge och i Falun, upplevde jag många tragiska möten med människor som hamnat i problem. Bland det mest jobbiga tyckte jag var när föräldrar upptäckte eller från oss fick veta att deras unga nyttjade droger.

Än värre blev det då vi ibland fick meddela dödsbud – alla polisers fasa.

Jag vet att narkotika är förbjudet därför att det är farligt för människan. Jag vet också att det finns olika meningar och tolkningar av den forskning som finns inom narkotikaområdet. Idag talas det allt oftare om att legalisera bruket. Det sägs att Sverige har ett ovanligt högt dödstal när det gäller knark. Här vill jag bara lägga in en brasklapp. I Sverige har vi under de senaste decennierna blivit allt duktigare på att upptäcka dödsfall emanerade från ett narkotikamissbruk.

Ett annat argument för att avkriminalisera knarket skulle vara att det grova brotten kring droghandeln skulle minska. Tveksamt.

Att frisläppa nyttjandet av marijuana anser jag vara en akt av största okunskap. Hur många unga har inte startat med cigaretter, öl och hasch för att efter en tid, kort eller längre, övergått till att missbruka andra droger och hamnat i ett tungt missbruk.

Den inre miljön behöver likt den yttre miljön värnas med kunskap och ansvar från både individ och samhälle. Om samhället, det vill säga vi alla, släpper knarket mer eller mindre fritt är det lika illa som att förneka dagens miljö- och klimathot!

Claes Mankler

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare