Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Den ekonomiska vinstjakten måste få ett slut och jordens resurser fördelas mer rättvist

Jag anser att det finns betydande hinder för att vi som privatpersoner skall lyckas förhindra att klimathotet blir en realitet. Det handlar om det ekonomiska system som råder på jorden, systemet som bygger på ständig ekonomisk tillväxt. Jag inser att detta skär i hjärtat på många, även jag tycker det är obekvämt. Dock måste det sägas, ständig ekonomisk tillväxt är en utopi i ett slutet system med begränsade resurser. Ja, jorden är ett slutet system med begränsade resurser. Nätverket ”Global Footprint network” beräknar varje år när global overshot day inträffar och även när den inträffar i olika länder. 2018 var det den 1 augusti jorden förbrukat det som är långsiktigt hållbart för planeten. I Sverige hade vi förbrukat vår del redan den 28 mars. Man kan säkert angripa detaljer i dessa beräkningar men slutsatsen att vi överutnyttjar vår planet och att Sverige är långt ifrån bäst i klassen är inte möjligt att bortse ifrån.

Jorden är ett slutet system där rådande ekonomiska system kräver ständig tillväxt. Sveriges aktiebolagslag kräver att företag går med ekonomisk vinst. Sveriges aktiebolagslag kräver alltså att våra företag drivs enligt en förödande utopi som riskerar att i förlängningen utplåna mänskligheten.

Hur ser då lösningen ut? Jag har inga konkreta svar på det men jag inser att den ekonomiska vinstjakten måste få ett slut och det snarast, att jordens resurser måste fördelas mer rättvist och att vi människor måste hitta andra sätt att förverkliga oss själva än genom att ständigt öka vår konsumtion.

Det är dags att ersätta ekonomisk hållbarhet men ekologisk hållbarhet. Det är en förutsättning för fortsatt mänskligt liv på jorden!

Olle Berglund, Leksand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare