Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: De som vill satsa på en flygplats i Sälen lever i förnekelse

Artikel 4 av 10
Flygplats i Sälen
Visa alla artiklar

Annons

Om jag hade pengar skulle jag inte investera dem i något bolag med intressen i Sälens planerade flygplats. Jag skulle inte heller placera dem i något med anknytning till Vasaloppet. Inte för att jag ogillar Vasaloppet utan för att jag tror att dess framtid är kortare än man kan ana.

Om jag vore kommunpolitiker i Sälen skulle jag granska prognoserna för flygplatsen en gång till och ställa mig några frågor; till exempel hur tillförlitliga prognoser upprättade av bolag som anar kortsiktiga vinster är, när dessa dessutom baserar sig på trender i en föränderlig värld?

Jag skulle också fråga mig hur länge till jag kan tro på exponentiell tillväxt, och vad flygplats, gallerior och tiotusentals besökare kommer att göra med det vi försöker sälja –naturupplevelser, snö, vildmark och den hett efterlängtade tystnaden. Kan jag hitta någon motsättning här?

Sedan skulle jag höja min blick över kommungränsen, kanske få syn på den globala uppvärmningen, naturkatastroferna och följderna av den ohämmade konsumtionen och flygets dokumenterat negativa inverkan på klimatet. Det leder till fler frågor. Vad kommer att hända med snötillgången? Hur stora kommer kostnaderna bli för konstsnö och kommer vi att kunna ta betalt för den?

Hur mysigt är det med fläckar av konstsnö på i övrigt gröna fjäll? Vad händer med hela upplevelsen av vinter? Är det inte så att vi binder ris åt egen rygg om vi fortsätter på det gamla spåret? Vill vi stå här om tio år ensamma, när bolagen dragit vidare, utan snö och med ett asfalterat fjäll?

Om vi tänker efter en gång till kan vi kanske också fråga oss: vad kommer människor i framtiden att efterfråga? Kanske att det som ännu finns kvar nu men som är ömtligt ska få finnas kvar. Natur, vildmark, upplevelser, vandring och skidåkning, att grilla korv över öppen eld, dricka vatten ur en bäck, lära sig tyda tecknen från djurlivet, uppleva vackra snötäckta fjäll.

Kanske lite otillgänglighet som garanterar oförstörd natur och genuina upplevelser kan vara ett bättre försäljningsargument än en flygplats och en galleria. Kanske kan man göra resan till en del av upplevelsen och satsa på järnvägen. Tänk inte Bromma eller Arlanda utan Himalaya eller kanske bara Kebnekaise eller Sarek. Dit tar sig människor trots eller kanske tack vare otillgänglighet och strapatser. På det sättet får man ett äventyr att berätta om.

Heléne Wiberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare