Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dalatrafiks sjukresor

I sjukresereglementet står det att om enkel resa med allmän kollektivtrafik tar mer än en timme längre tid än det tar att resa med privat bil så ska man få ersättning för bilresa.

Såklart tänkte jag att resan med kollektivtrafik mellan Venjan och Falu lasarett som tar upp till 3 timmar och 23 minuter och bilresa samma vägsträcka tar 1 timme och 48 minuter, skulle berättiga till bilersättning. Avståndet Venjan–Falun är 13,8 mil.

Men icke. Jag får till svar att resa med bil tar 3 timmar 4 min och ligger då inte inom gränsen för bilersättning. Många mail och förfrågningar om hur de kommit fram till den restiden, många konstiga svar.

Nu först har jag fått klarhet i hur de räknat.

Kortaste väg, inte snabbaste väg.

Dalatrafiks kundservice svarar att kortaste väg Venjan–Falun är 12.4 mil och tar 3 timmar och 4 minuter. Det blir en snitthastighet om cirka 40 km/h.

Okej, var åker man då? Jo, man tar skogsvägen, Studentvägen, från Venjan till Mora sen åker man genom byar som Färnäs. Alla vi som bor här i trakterna vet att Studentvägen inte alltid är framkomlig. Vem vågar åka där vintertid med snö och på isiga vägbanor, ibland stopp då skogsmaskiner är i arbete, tjällossning och så vidare?

Så jag är väldigt fundersam om det är så här sjukreseersättningen ska beräknas. Att gena över bergen på krokiga skogsvägar som inte alltid är framkomliga, men är kortaste vägen?

Karin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare