Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Dags för handelshögskolor att rannsaka sig

Jag tycker att handelshögskolorna får rannsaka sig efter coronapandemin. Ekonomer har länge predikat om att lagerhållning och kassabuffert inte är bra för ett företag. Varför ha ett lager när man kan få material vid efterfrågan och pengarna gör mer nytta när de är i cirkulation.

Förr fanns det framförhållning inom företagen. Man höll en buffert för oförutsedda händelser. Det är länge sedan nu. Nu ligger den plikten hos medborgarna. ”Alla bör ha en årsinkomst på banken”, har vi hört förr. Det vore väl okej om det gav ränta på pengarna. Men bankerna har övergett oss vanliga småsparare och tagit fasta på de nya ekonomiska sanningarna de också.

Vinsterna har gått ner med pandemin. Stackars storbankerna. Nu gör de så liten vinst att de inte nappar på regeringens löfte om säkerhet vid lån till livskraftiga företag som behöver akut likviditet på grund av pandemin. Kommer ni ihåg när staten gick in och räddade storbankerna efter finanskrisen hösten 2009?

Tillbaka till ekonomerna från handelshögskolorna. De har infiltrerat de flesta företag, kommuner, organisationer och folkrörelser. Alla drivs idag efter de nya marknadskrafternas mantran. Låt pengarna jobba. Lagerhållning kan leverantörerna hålla med.

Jobba med mätbara mål. Slimma organisationen. Sudda ut yrkesgrupper och arbetsuppgifter. Maximera vinsten. Känns det igen inom skola, vår och omsorg också?

Inga lager. Ingen framförhållning. Minimal personalstyrka. Ju lägre utbildning, desto lägre lön, men fler arbetsuppgifter

Dags för nydaning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare