Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Coronapaketet till EU var ingen kompromiss utan ett svek mot svenska folket

Replik: Christer Falk (S) skriver att en kompromiss var nödvändig i EU-förhandlingarna (DT 29/7) med Sverige ska inte betala för att rädda Merkel och euron.

Sverige röstade nej till euron. Ändå kommer svenskar nu att årligen betala i snitt 15 000 kronor per person, inklusive barn, äldre, arbetslösa och de i utanförskap till EU i och med det nya så kallade "coronapaketet". En normalstor familj med två arbetande föräldrar tvingas nog betala skatt motsvarande en mindre bil för nöjet att rädda euron och Merkels exportindustri.

Vi får inte ens sitta med vid förhandlingsbordet men våra pengar vill de gärna ha – pengar som vi svenskar så väl behöver själva till våra fattigpensionärer och övrig välfärd.

När äldreboenden drar ner på värmen, sjukhusköerna växer, Försvaret, polisen och skolorna skriker efter resurser är det orimligt att Sverige ska göra årliga avbetalningar på miljardlån som gått i EU-bidrag till Syd- och Östeuropa – till länder som har misskött sin ekonomi i årtionden och till länder där många har lägre pensionsålder och högre pensioner än vad vi svenskar har. Det handlar om lån som vi kommer behöva betala av till år 2058.

EU:s skuldsättning av framtida generationer är ett svek mot dem och det är djupt omoraliskt. Jag tycker inte, som Falk (S), att detta var något att kompromissa om över huvud taget. Jag kan inte bli annat än väldigt upprörd över sveket mot svenska folket.

Statsminister Stefan Löfven (S) borde ha rest sig upp, gått därifrån och låtit euroländerna sköta detta själva. Det hade varit det enda rätta oavsett om vi utgör en minoritet av EU:s befolkning – det hör inte hit. Statsministern ska tillvarata våra svenska intressen. Jag kan bara, med sorg, konstatera att han misslyckades kapitalt. Den reduktion av EU-avgiften som han sades uppnå kompenseras inte av detta. Sverige är fortfarande en stor nettobetalare till EU – kanske till och med den största sett till befolkningen.

L-G Källman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare