Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Centerpartiet vill se en helt ny Arbetsförmedling

Två fackliga företrädare, Tony Björk och Rickard Rudolfson, är på hugget och ska besöka arbetsplatser för att prata om arbetsförmedlingen. Det vore kanske bättre att prata med dem som saknar jobb.

Bara 1,5 procent av alla arbetslösa har fått jobb via arbetsförmedlingen. Förtroendet för myndigheten är i bott.

Centerpartiet har länge förespråkat att göra om Arbetsförmedlingen och låta privata aktörer förmedla jobb och rusta arbetssökande. Vi vill att många olika aktörer släpps in för att arbeta med matchning genom en arbetsförmedlarpeng. Pengen ska betalas ut när personen är i varaktigt arbete. Då blir resultat och långsiktighet det viktiga.

För att arbetsförmedlarpengen ska bli så effektiv som möjligt kräver vi bland annat en tydlig uppföljning av de olika förmedlarnas resultat. Detta tillsammans med offentlig rankning och valfrihet för den arbetssökande gör att eventuella oseriösa aktörer stängs ute, samtidigt som de som inte håller måttet förlorar möjligheten att verka i systemet.

Med en arbetsförmedlarpeng kommer Arbetsförmedlingens uppdrag att minskas till att enbart omfatta myndighetsutövning som kontroll och uppföljning.

För att Arbetsförmedlingen ska fungera i sin nya roll måste det finnas en lokal närvaro. Både för att bättre kunna samverka med kommuner och andra aktörer, men också för att stötta inte minst de arbetslösa som står långt ifrån arbetsmarknaden. Centerpartiet har hela tiden varit emot den pågående nedläggningen av kontoren runt om i landet.

Karin Örjes

Gruppledare Centerpartiet Borlänge kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare