Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Bygg inte murar utan broar

Jag vill framföra en måhända kättersk tanke i samband med försvarsdebatten och seminarierna i Sälen.

Förklaringarna till regeringens och andra partiers och intressenters tonläge i försvarsdebatten lär vara Rysslands aggressiva beteende och en storskalig inhämtning av underrättelser, det vill säga ett omfattande spionage. Men vad är hönan och vad är ägget?

Vi har tydligen lätt för att glömma bakgrunden till det som händer i vår omvärld. I samband med Sovjetunionens sammanbrott borde den demokratiska världen ha storsatsat på att stödja och coacha Ryssland och övriga före detta sovjetstater på vägen mot fungerande demokratier.

Då borde NATO ha upplösts. Den enda fienden fanns ju inte längre. Istället och tvärt emot Gorbatjovs vädjan flyttade man fram positionerna och utvidgade NATO ända in på Rysslands bakgård och EU-hökarna (läs Bildt med flera) var inte sena att följa efter.

Vad vill jag säga med detta? Eskalerande motsättningar där parterna beskyller varandra för ökande aggressioner leder ofelbart till en ömsesidig upprustning och till slut en katastrof. Väst missade tåget för sådär 20 år sedan. Nu är det svårare men inte omöjligt att ta igen skadan.

Nu gäller det att storsatsa på en innovativ diplomati och göra allt för att kyla ner känslorna och prestigen. Hota inte utan samtala. Bygg inte murar utan broar.

Tore Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare