Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bygg ett nytt konserthus i Falun – i stället för att satsa på Kristinehallen

 
Konserthusfrågan i Falun
Visa alla artiklar

Bygg ett nytt konserthus i kvarteret Posten, i stället för om- och tillbyggnad av Kristinehallen. Falu kommun har en detaljplan på samråd till 6 november för att ge byggnadsrätt för Kristinehallen.

Kristinehallen har ritats av Jack Hanson Arkitektkontor. En kompromiss mellan läroverksaula, fullmäktigesal och konserthall. Att förändra Kristinehallen med 550 platser till en förstklassig konsertlokal är näst intill omöjligt och framförallt dyrt. Kristinehallen är en klanglåda. En förbättring kräver att alla proportioner ändras.

Tillsammans med min kollega Arne Ludvigsson har jag ritat ett nytt konserthus i kvarteret Posten. Det är inlämnat som medborgarförslag.

Ett konserthus ska ligga centralt och ha goda parkeringsmöjligheter. Vårt förslag har Musikverein i Wien som förebild och 800 sittplatser. Dalasinfoniettans lokaler ligger i direkt anslutning till scenen. Gästdirigent och gästsolister har loger. Musik i Dalarna har kanslilokaler. Parkeringshuset under konsertsalen har 282 platser, 100 platser fler än i dag. Besökarna kommer med bil från Trotzgatan, parkerar, kommer torrskodda till konserthusets foajé. Gående kommer via entrén från Åsgatan.

Det nya konserthuset med 800 platser kan byggas till samma kostnad som om- och tillbyggnad av Kristinehallen. Falun behöver ett parkeringshus.

Falubor, tänk till! Vad får vi för pengarna? Kvarteret Posten eller Kristinehallen? Skriv till Falu kommun före 6 november, då slutar samrådstiden för detaljplanen.

Jack Hanson, arkitekt SAR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare