Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Bunkra eller hamstra? En lek med ord

Annons

Bunkra betyder enligt ordboken skaffa förråd, förknippat med fartygs behov av bränsle. Medan om man använder det om toalettpapper med mera bör man använda hamstra, som betyder samla förråd av varor som det kan bli brist på. Det står faktiskt så, man skaffar förråd i onödan (av nöden) som leder till att de som verkligen har behov av det man samlat blir utan!

1969 blev jag beordrad att övernatta vid ett hotell tillsammans med min chef, vi hade varsitt rum. Då jag vid frukosten beklagade jag mig över det faktum att mitt statliga nattraktamentesavdrag inte täckte rumspriset, svarade min chef att han tagit tvålen!

Något år senare råkade jag läsa en tidningsnotis om den vanligaste artikeln som stals vid hotellvistelse var – toalettpappersrulle! För framtida nödsituation? Ja och nej. Man hade ingen annan förklaring än att det sker "När ingen annan ser dig".

Så bäste läsare, jag såg mig nödig (förlåt, nödgad) att skriva dessa rader, sen jag under en så kallad coronatid sett alla som släpar hem storförpackningar. Man må kalla det hamstring, men jag ser det som en stöld från dem som har behov för stunden av – åtminstone – en förpackning! Hyllan i ena butiken är tom trots att Lilla Edet enligt uppgift levererar en miljon rullar per dag. Hamnar de hos andra butiken i kvarteret månne?

Nu har de öppnat de fina toaletterna för sommaren på Smedjebackens hamnområde så att vi som förbereder Ångans dag den 11 juli i samband med Strömsholms kanaljubileum kan uträtta våra behov av nöden, så länge inte andra besökare stulit pappret av sin nöd.

Olle Ridelius

Aktiv frivillig entusiast i Barkens Ångbåtar och Barkens Järnväg, som medverkar genom att levandegöra verksamheten på vårt fina hamnområde sen 1990. Den så kallad väntkuren från 1856 och kungavagnen från 1990 är nu återskapade med förhoppning att vi är virusbefriade när juli månad kommer.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare