Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bort med jantelagen – makten ska finnas hos individen

Må jantelagen försvinna, en gång för alla.

En man berättade för mig att han ansågs arbeta för hårt på en arbetsplats. Detta uppskattades inte av andra och han fick således inte vara kvar på arbetsplatsen, för han passade inte in. Är detta ett arbetsklimat att eftertrakta?

Vad säger detta egentligen? Är det fel på personen som anstränger sig, som vill visa sina framfötter? Som vill visa att den minsann vill vara duktig, lära sig mer och sträva efter att göra ett bra jobb, det där lilla extra?

Eller är egentligen så att problemet ligger i att människor helt enkelt är avundsjuka på att se andra genomföra resultat, arbeta hårt, ha stora målsättningar i livet, få saker att ske och hända. För att de helt enkelt själva måste rättfärdiga sitt eget bekväma beteende eller inte orkar anstränga sig lika mycket?

Om det är någon som har funderat på varför jag har valt Moderaterna, så var det inte ett särskilt svårt beslut. Deras politik är mycket resonlig:

– Makten ska finnas hos individen, inte hos en stat som tar en stor portion skatt av dina inkomster som du tror och kanske tar för givet går till bra saker som skola och omsorg. Ifrågasätter ni aldrig var en stor bit av kakan på lönen tar vägen?

– Där låga skatter på inkomst och arbete gör att du får större utrymme med din plånbok och du själv bestämmer var du väljer att placera dina pengar. Det mina vänner, ger sann frihet.

Det är också därför jag röstar på Moderaterna. Deras arbetslinje har en djup förankring i amerikanska värderingar, där det är fint att arbeta hårt, ta ansvar för sina handlingar och se ett arbete som mer än en försörjning.

Det är den vackra ideologin bakom, man tror starkt på individen. Det är ingen stat eller för den delen diktatur som ska bestämma hur människor ska leva, hur många barn man får skaffa, höga skatter som tar ifrån människors köpkraft eller höjda priser på plastkassar som bara försvårar och framförallt irriterar ens egen vardag.

Annie Danielsson, aktiv i Moderaterna Leksand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare