Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Borlänges kejsare är naken

Borlänge har under senare tid fått ganska mycket uppmärksamhet i media. Lite förvånande kanske att det kommer först nu men covid-19 har avslöjat att kejsaren är naken.

Trots en av de högsta kommunalskatterna i Sverige så har kommunen klarat av sin kärnverksamhet dåligt. När det gäller äldreomsorgen så har Borlänge klarat av covid-19 sämre än de flesta kommuner – kanske sämst av alla. Att skolan har varit ett problem har det ju skrivits om under ett antal år men baserat på vad som kommit fram de senaste veckorna så är det tydligen ännu sämre än vad som tidigare har varit känt. Även här är Borlänge bland de sämsta i Sverige.

Med tanke på den höga kommunalskatten så är det rimligtvis inte penningbrist som är orsaken. Däremot är problemet kanske hur befintliga skattemedel används. Det är därför med viss förhoppning om förbättring som jag läser Jan Bohmans debattartikel i Borlänge tidning där han säger sig vara självkritisk och att kostnader för kommunens administration ska sänkas.

Men klarar du detta Jan Bohman, när det kommer att storma framledes då förslaget uppfattas som för hårt och omöjligt att genomföra? Det kommer att bli ett eldprov för såväl dig som för den övriga politiska ledningen. Och jag kommer med intresse att följa vilka konkreta förslag som kommer från dig och den övriga kommunledningen.

Bemanningsreduktion med 25 procent inom kommunens totala administration kanske kan vara ett lämpligt första mål? Då kan du också behålla både lärare och omsorgspersonal eftersom att det trots allt är de som har kontakten med elever och så kallade "brukare" (vilket nedsättande ord förresten). Det är ju faktiskt de som står för verksamheten och som bär hela kommunen.

Ingen signatur

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare