Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Bevara Lugnets kulturlandskap – ändra asfalteringsplanerna!

Byggandet av en asfalterad väg för bland annat rullskidåkning, vilken nu har påbörjats ifrån Skidstadion på Lugnet i Falun, blir ett katastrofalt ingrepp i kulturmiljön. En cirka fem meter bred svart sträng med omfattande grundläggning kommer att bryta in och medföra oåterkalleliga skador i det känsliga gamla odlingslandskapet med beteshagar och stenrösen, vilka är skyddade av bevaranderegler.

Finns det något politiskt beslut? Hur har Länsstyrelsen kunnat ge dispens för detta? Förstår de beslutande och de drivit frågan hur allvarligt skadat området kommer att bli? Vad gör Landshövdingen?

Begränsa utbyggnaden till de sträckningar av asfaltvägen till området nedanför beteshagarna. Fundera igenom nu, innan det är för sent, igenom om det finns alternativ dragning av den övre delen. Det borde finnas möjlighet, om man absolut måste göra asfaltleden längre, att från den "nedre kullen" där nuvarande spår delar sig, istället dra leden i en slinga norrut, över ängen ovanför Stora Hällas gårds beteshagar och in i skogen. Där finns dessutom en del befintliga leder och vägsträckningar som bör kunna nyttjas.

Men lämna miljön vid beteshagarna i Lugnet ifred. Annars får ni dåligt samvete!

Klas W

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare