Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Beställarkompetensen är otillräcklig

Svar till Fler och fler har börjat upptäcka detta fenomen.

Det är företrädesvis när markarbeten ingår i entreprenad som ÄTA-kostnader drar iväg. Det är inte lönsamt att göra omfattande markundersökningar, som visar hur marken ser ut. I stället gör man stickprov och sedan ett estimat av omfattning baserat på det. Då gäller att ha den omfattningen samt à-priser för bland annat berg och överberg i förfrågan och att sådana summor ingår i totalsumman vid anbudsutvärderingen. Om flera alternativ finns ska alla prissättas.

Grundproblemet är att beställarkompetensen är väldigt låg numera både i näringslivet och i offentlig sektor. Jag har under mitt yrkesliv jobbat ungefär 50/50 i bägge sektorer och med väldigt många upphandlingar. Ofta saknas verksamhetskompetens och då finns inte insikten huruvida konsultens arbete är gott nog, förfrågan är tillräckligt klarerande och om anbuden är fullständiga.

Verksamhetskompetens behövs också för att senast vid beställning bestämma vilket alternativ som ska gälla. På inköpsavdelningen finns numera vanligtvis bara kameral och kommersiell kompetens och det räcker inte alls för entreprenader.

Entreprenören söker alltid utnyttja ofullkomligheter i beställningen! Därför behövs betydligt bättre beställarkompetens.

Pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare