Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Berg (M) och Jarl (C) vilseleder folket – "jämför äpplen med päron"

Regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) och regionrådet Sofia Jarl (C) förvränger fakta och jämför äpplen med päron.

I sitt senaste inlägg i debatten om en privatiserad ambulanssjukvård hänvisar man till Östergötland för att framhäva den privata ambulanssjukvårdens förträfflighet. Man vill påvisa att den är billigare och har mycket bättre insatstider – något som Berg och Jarl hävdar kommer att ske även i Dalarna om vi privatiserar.

Jämförelsen sker dock mellan Dalarna och en region som som har 4,5 gånger högre befolkningstäthet och en tredjedel så stor yta som Dalarna. Det är verkligen att jämföra äpplen med päron. Om Dalarna hade samma premisser som Östergötland skulle vår ekonomi och våra insatstider se helt annorlunda ut.

Berg och Jarl har dessutom påpekat att Dalarna har för höga kostnader jämfört med Gävleborg – en aning rättvisare jämförelse men inte heller den är helt rättvis. Dalarna har nämligen 60 procent större yta och Gävleborg har 60 procent högre befolkningstäthet – återigen jämförs äpplen med päron.

Vad vi behöver är en statlig ambulanssjukvård, akutsjukvård, räddningstjänst och polis. Vi behöver inga fler ”småpåvar” som bara slåss för sitt.

På Jarls agenda ligger dessutom en ambulansstation i Gagnefs kommun. Blir det verklighet så vill jag påminna henne om att den isåfall bör ligga i Björbo eller Mockfjärd – för hela Gagnef kommuns innevånares bästa.

Det börjar återigen dra ihop sig till valkampanjer och då måste politiker förståeligt visa sig handlingskraftiga. Men det vore lite mer smakfullt om man trots det kunde vara så vänliga och sluta ljuga med siffror och jämförelser. Det är ett fult sätt av Berg och Jarl att försöka vilseleda folk för att dem ska ta ställning för deras agenda.

Ambulanssjuksköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare