Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Behåll kommunalt veto mot vindkraft!

Ingen kan motsäga att det är kommunens invånare, som dagligen märker av intrånget i naturen när en elproduktionsanläggning byggs. Därför behöver vetot finnas kvar. Samtidigt behöver förnybar elproduktion byggas och eftersom sol- och vindkraft inte bidrar till elsystemets stabilitet (svängmassa och lagring av energi och överskottsel) behöver andra anläggningar byggas såsom synkronkompensatorer, vattenkraftverk, biokraftvärmeverk, pumpkraftverk och lagringsanläggningar för grön vätgas.

Om staten vill bevara befintliga och att det byggs nya förnybara elproduktionsanläggningar är det bästa och dessutom det snabbaste sättet att styra om skatt på förnybara elproduktionsanläggningar (sol, vind, biokraftvärme, vattenkraft, pumpkraftverk och grön vätgasel) till kommunerna.

Det är där intrånget i naturen har gjorts/kommer att göras. Beslut nu medför att skatten kan dirigeras om till kommunerna redan vid årsskiftet.

Förfarandet hittills, intrång i naturen till förfång för traktens invånare medan pengarna hamnar mycket långt därifrån, upplevs såsom vore staten en kolonialmakt. Att styra om skatten till berörda kommuner kommer därför att ge betydligt bättre balans i ärendena

Elkraftingenjör

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips