Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Begreppet naturreservat behöver förtydligas

I spåren av den infekterade debatten om att dra asfaltsbana eller inte i Lugnets naturreservat har jag funderat på om naturreservat som begrepp är särskilt tydligt.

Det tycks nämligen som om många har svårt att skilja på nationalpark – ett mycket starkt skydd för naturen som innebär att den i princip lämnas orörd och till egen utveckling – gentemot naturreservat som istället innebär ett svagare skydd för naturen men alltjämt ett skydd.

Varför inte dela upp reservatsbegreppet för att förtydliga begreppet ytterligare? En uppdelning skulle till exempel kunna vara; kulturreservat med det primära syftet att bevara kulturlandskap; friluftsreservat med det primära syftet att avsätta ytor för rörligt friluftsliv och naturreservat med det primära syftet att avsätta områden med intressant flora och fauna. I de två första typerna skulle naturligtvis naturmiljön också vara viktig men mer som en bonus än som områdets primära syfte.

Oavsett utfall av asfaltsbana tror jag att rullskidåkare, inlinesåkare och rullstolsåkare kommer att njuta av naturupplevelsen i Lugnet-terrängen.

Tord Halvarson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare