Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Barnen har blivit slagträn i debatten om Dammyran – Var är föräldraansvaret?

 
Nya bostäder vid Dammyran
Visa alla artiklar

Funderar på den debatt som pågår i Skräddarbacken om väg till nytt bostadsområde och badet vid Dammyran. Av de insändare som förfasas över barnens utsatthet i trafiken får man intrycket att barnen skickas iväg till badet helt ensamma. Enligt statistik under de senaste tio åren omkommer i snitt nio barn per år i trafikolyckor och nio barn drunknar. Det är alltså lika farligt för barn att vistas i vattenmiljöer som i trafikmiljöer.

Svenska Livräddningssällskapet säger i sin rapport Preliminär årsrapport för omkomna vid drunkningsolyckor 2018 ”Barn, särskilt under 12 år och ej simkunniga, betraktas i det förebyggande drunkningsarbetet som sårbara individer. Riktade insatser till denna målgrupp är ytterst viktiga. Det handlar om allt från ökat stöd till kommunerna för att bedriva simskola till förstärkt information till vuxna och vårdnadshavare att hålla uppsikt över barnen i samband med bad samt att ej simkunniga barn aldrig ska lämnas längre bort än armlängdsavstånd.”

Hur är det med de föräldrar som kräver att kommunen ska trygga deras barns tillträde till Dammyranbadet över lågtrafikerade vägar? Har föräldraansvaret upphört helt och att kommunen ska överta detta?

Självklart måste föräldrarna följa med barnen till badet och bete sig som Svenska Livräddningsällskapet kräver; nämligen att vuxna, ansvarstagande vårdnadshavare ska skydda sina barn.

Denna plikt kan aldrig överföras på kommunen! Vad jag förstått har kommunen haft samråd med intresserade och utformat kommande väg på ett sätt som alla villavägar i Skräddarbacken är utformade. Vad jag förstår har man också tänkt på trafiksäkerheten runt dessa vägar. Sen tror jag, utan att ha statistik för detta, att mycket av denna upprördhet av en ny väg har sitt ursprung i de villaägare som får en ny väg utanför sin tomt och som inkräktar på den, för egen hand, utökade tomtytan. I denna argumentering har barnen tyvärr kommit att bli slagträn i debatten mot kommunen och där föräldraansvaret inte behandlats alls.

Tabellbitaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare