Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Avtalet om bygdemedel strider troligen mot kommunallagen

Artikel 83 av 87
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

Malung-Sälens kommun har för avsikt att teckna ett ”Avtal Bygdemedel” med WPD Ripfjället AB. I det förslag till avtal som finns på kommunens hemsida står det i punkt 2.5: ”Bygdemedel får inte utbetalas till ändamål som motverkar satsningar på vindkraft”.

Detta innebär att de som drabbas mest av vindkraften blir utan medel eller blir bakbundna att driva opposition mot vindkraftsetableringar. De organisationer som kan drabbas av detta är till exempel Naturskyddsföreningen, fäbodlag, byalag, fågelklubbar, älgjaktslag, föreningen Nej till Vindkraft.

Detta strider troligen mot likställighetsprincipen i 2 kap. 3 § kommunallagen. Principen är att det inte är tillåtet för kommuner att särbehandla vissa kommunmedlemmar eller grupper av kommunmedlemmar.

Om kommunfullmäktige beslutar enligt förslaget till avtal bör detta överklagas till förvaltningsrätten i Falun inom tre veckor från beslutet är taget och protokollet justerat. Beslutet får överklagas av varje person i Malung-Sälens kommun eller den som äger fastighet i kommunen. Även ägare av fritidshus har rätt att överklaga beslutet.

Bengt A Liss, Leksand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare