Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Att få önska vem som ska hjälpa med duschen är redan en självklarhet för många i vården

Visst är det som Avestamoderaten Katarina Andersson säger i DT den 7/10 viktigt att äldre har en hög nivå av självbestämmande i vården. Att äldre ska få uttrycka sin önskan om vem som ska, och framför allt inte ska, hjälpa en med intimhygien är en självklarhet för många som arbetar inom vården.

Detta är inte heller enbart något som är för äldre damer. Det gäller såväl unga personer som patienter från andra kulturer. För det kan vara lika ångestfyllt att som tonårig kille få sitt underrede rengjort av en yngre, för patienten, attraktiv sköterska.

Det kan också finnas kulturella aspekter som gör att patienters integritet hotas.

Många är de gånger då jag fått ta ett steg tillbaka för patienters önskemål, enkom i egenskap av att vara man. Emellertid är det lika många gånger jag fått ta ett steg fram av just samma anledning. Men vet ni vad? Det är precis så det ska vara.

Katarina motionerar således om något som i stor utsträckning redan utförs. Det är återigen ett förslag från högre ort som belägger personalen med ytterligare ett moraliskt ansvar. Jag anser att det här inte är mer än ett slag i luften.

Framför allt när duktig vårdpersonal vet att det sällan faller på personalens kön vem som får duscha vilken. Det beror på personalens person och dennes bemötande. I så gott som 9 fall av 10 har det handlat om att patienten måste känna sig trygg med den som ska hjälpa. Så motionera istället om att fortbilda personalen i hur de ska bygga sunda relationer med de äldre.

Eller ännu bättre. Ge hemtjänsten och övriga verksamheter i vård och omsorg de resurser de så akut behöver. För då kommer vi garanterat att se mindre av de övergrepp vi läser så mycket om i tidningarna.

Mathias Edbäck Leo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare