Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Att bekämpa invasiva arter är markägarens ansvar

Svar till På vilka kriterier grundas miljöbedömningen?

Borlänge blev nyligen utsedd till Dalarnas bästa miljökommun i en ranking över kommunernas miljöarbete. Du undrar vilka kriterier det grundas på. Rankingen tas fram utifrån enkäter och statistik, och den behandlar olika områden som bland annat klimat, energi, natur och cirkulär ekonomi. Vi är glada att Borlänge kom på 39:e plats av Sveriges alla kommuner, det visar att vi har ett bra miljöarbete men vi måste göra ännu mer för att bevara en god miljö för framtidens Borlängebor.

Det är bra att du uppmärksammar problemet med invasiva växter som sprider sig snabbt och orsakar problem i naturen. Exempel på dessa är blomsterlupin, kanadensiskt gullris, jättebalsamin och jätteloka. Att bekämpa invasiva arter är markägarens ansvar.

Borlänge kommun har en naturvårdsplan med många åtgärder som ska göras för att ta hand om vår natur och gynna den biologiska mångfalden. En av åtgärderna är att minska spridningen av invasiva arter genom att genomföra bekämpningsinsatser, informera allmänheten och samarbeta med andra aktörer.

Kommunen bekämpar jätteloka och jättebalsamin på några platser och kommer också gräva bort lupiner. Men eftersom problemet med invasiva arter är så utbrett behöver fler hjälpa till. Ser du lupiner, jättebalsaminer eller kanadensiskt gullris på kommunens mark så tveka inte att rycka upp dem och kasta dem i brännbart.

Elina Brodén (MP)

Kommunalråd och miljönämndens ordförande i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare