Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att avskaffa Semesterlagen är ett hån mot arbetare

“Tänk vad skönt att vara ledig när du vill, avskaffa röda dagar och lagstadgad semester” – det är någonting det Liberala ungdomsförbundet i Sverige, LUF, står för.

LUF:s motivering till detta är  att staten inte bör bestämma när vi ska ha semester och hur lång den ska vara. Istället tycker  de att det ska vara upp till arbetsmarknadens parter eller individen själv att bestämma. Deras förslag känns dock som ett hån mot alla arbetare. Det ger också intrycket att de flesta LUF:are har växt upp med silversked i mun och med en världsbild som är långt ifrån sann.

Enligt Semesterlagen har alla anställda rätt till fem veckors semester varje semesterår. Mellan juni och augusti har en anställd rätt till fyra veckors sammanhängande semester.

Semesterlagen har varit en viktig reform för svenska arbetare och bör värnas istället för att tas bort. LUF, som tror att en borttagen semesterlag skulle gynna individen, har helt fel. En borttagen Semesterlag skulle troligen leda till att fler arbetare blir nekade en sammanhängande semester i fyra veckor eller att ta ut sina sparade semesterdagar. En borttagen Semesterlag skulle leda till en större obalans mellan arbetsmarknadens parter där arbetsgivaren skulle få ännu större övertag. Det finns redan idag en stor obalans mellan arbetsgivaren och arbetstagaren, därför är det viktigt med lagar som skyddar arbetstagaren.

LUF:s förslag om att avskaffa lagstadgad semester hör hemma på en plats: i papperskorgen. Istället bör vi satsa på att utöka den lagstadgade semestern – för mer frihet till arbetare!

Erika Frank

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel