Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Arbetarklassen förtjänar trygghet

Valrörelsen är i full gång. Vi kommer besöka arbetsplatser för att prata med arbetare. Kanske får vi frågor om LAS som är en enormt viktig för varje arbetare.

Arbetarklassen förtjänar att känna trygghet på jobbet. Troligtvis kommer politiker som vill motverka LAS tycka att vi är ute och cyklar. Och det måste vi medge att de har rätt i – vi tar cykeln!

Vi måste prata mer om vilken otrygghet inskränkningar i LAS ger på arbetsplatserna och för de anställda. Andra lagar som Arbetsmiljölagen (AML) och Medbestämmandelagen (MBL) kommer bli helt ihåliga om LAS urholkas.

Lagen kommer helt enkelt inte gälla eftersom som den inte kommer finnas med samma kraft efter liggande förslag. De enda som dragit det långa strået är arbetsköparna. Är det verkligen LAS-motståndarnas dröm att endast avtala om arbetsfred och inget mer?

Vi undrar:

* På vilka sätt vill ni göra det tryggare för arbetarklassen?

* Vilka förbättringar för arbetarna vill ni se?

Vi ser hur den häpnadsväckande privatisering av Arbetsförmedlingen i kombination med förslag om att lättvindigt kunna sparka anställda kommer skapa en enorm oreda.

Samtidigt som företagare kan importera utländsk arbetskraft till jobb som vi skulle kunna sänka arbetslösheten med själva i Sverige. Arbetare på landsbygden drar åter det kortaste strået och tappar den nödvändiga samhällsservicen.

Banker, postkontor, busstrafik, apotek, bibliotek, ja, listan görs lång. Och nu kan vi lägga arbetsförmedlingen till den lista – ett krav Centerpartiet driver igenom i Sveriges riksdag.

Var det verkligen en sådan samhällsutveckling ”landsbygdspolitikerna” som numer är med och styr i Borlänge och Falun lovade innan valet? Vad i så fall nyttan med denna politik?

Tony Björk, Rikard Rudolfsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare