Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Är det dags att begränsa regionernas uppdrag?

Trots de sedan länge kända problemen med Vårdinnovation AB, fortsatte som bekant Region Dalarna upphandlingsprocessen. Det utan hänsyn till att stora regioner som Skåne och Västra Götaland tidigt stoppat upphandling. Även mutbrott hade avslöjats.

Ett par miljoner, som kalaset kostade, ser kanske regionens ansvariga som småpengar. Men man kan fråga sig om det är rimligt, att en region ska klara av att handlägga denna typ av komplexa ärenden.

I en debattartikel i Dagens Medicin varnar SW Andersson, professor i hälso- och välfärdsteknik, för att regioner i Sverige kastar bort miljarder på digitaliseringssystem. Kompetens saknas för att i upphandlingar kräva uppföljnings- och utvärderingskriterier, helt avgörande för resultatet.

I artikeln föreslås en långsiktig nationell strategi för styrning och finansiering, så att regionerna hindras från att göra dyrbara misstag. Krav på evidens och kostnadseffektivitet kan därmed ställas vid upphandling av digitalisering av vård och omsorg.

Kanske dags att anpassa och begränsa regionernas uppdrag med tanke på den kompetens och det omdöme, som bevisligen hade behövts.

MG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare