Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ännu ett hårt slag mot oss beroende av sjukresefordon - "man får väl ta taxi"

I Skattungbyn i Orsa kommun genomförs nu ett reseprojekt, ett mycket intressant projekt som vi hoppas kommer att fungera. Något som dock oroar oss är att Dalatrafik har lagt in sina sjukresebilar i appen så att de ska kunna användas av allmänheten då de går tomma. Det är ännu en spik i kistan för personer med funktionsnedsättning.

Sjukresefordonen är samma fordon som används i färdtjänsten. Att lediga färdtjänstfordon nu används i den allmänna kollektivtrafiken gör att färre fordon blir lediga för funktionsnedsatta att använda om de behöver åka någonstans - istället blir de uppbokade av allmänheten.

Under våren antog Kollektivtrafiknämnden ett nytt reglemente för färdtjänst där man bland annat tagit bort 3-milsgränsen utanför länet. Det drabbar personer som bor i gränstrakterna och kanske har släkt eller sin närmsta matbutik på andra sidan gränsen. Kollektivtrafiknämnden ville även ta bort resor mellan klockan 23:00 och 05:00 - det satte åtminstone Socialdemokraterna stopp för och fick istället igenom att man får åka fram till 02:00 på fredagar och lördagar. Dock endast om man bokar 2 veckor i förväg.

Man kan enligt det nya reglementet inte heller äga husdjur då man inte får ta med dessa i färdtjänstfordonet vilket gör att man inte kan åka till veterinären eller göra längre besök hos någon vän.

Och nu detta - att Dalatrafik har lagt in sina sjukresebilar i appen till allmänhetens förfogande. En bra idé för de som bor i glesbygden men en idé som skapar ännu sämre resmöjligheter för dem som inte kan åka något annat än just färdtjänst.

Som Ulf Berg (M) sa angående färdtjänstreglementet: ”man får väl ta taxi” - vi undrar varför han inte har sagt samma sak till glesbygdsborna?

Bengt Bäcke (S)

Helena Fridlund (S)

Annika Östling (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare