Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Anders Lindblom: Munskydd som smittskydd är en komplex fråga

Svar på insändare: ”Vill Region Dalarna att folk ska bli smittade?” den 15 november

Det som finns ett stort vetenskapligt stöd för att det vi kallar basal hygien förhindrar smittspridning. Det innebär handdesinfektion eller handtvätt innan och efter alla vårdsituationer samt skyddsutrustning i vissa fall, där munskydd och visir ingår. Det ska tillämpas i alla vårdsituationer i Region Dalarna.

Anledningen till att Region Dalarna hittills inte använt munskydd eller visir i alla vårdsituationer är att det vetenskapliga underlaget för att det ska förhindra smittspridning är dåligt. Det finns experter, både inom Sverige och internationellt, som till och med hävdar att munskydd och visir kan öka smittspridningen. Argumenten är att munskydd eller visir fulla av virus hanterat på fel sett gör att både personal och patienter kan föra smittan vidare i större utsträckning än om man inte använder munskydd eller visir.

En annan riskfaktor som framförs är att om man använder munskydd eller visir tar man bort fokus och glömmer bort det som är viktigast för att förhindra smittspridning – nämligen basal hygien.

Det här visar hur komplex frågan är.

Folkhälsomyndigheten har gjort en genomgång för att se om munskydd eller visir i alla vårdsituationer kan förhindra smitta. Vi kommer att ta till oss av det underlaget och anpassa våra riktlinjer efter det utifrån att vi har en ökning av antalet insjuknande i samhället.

Anders Lindblom, smittskyddsläkare

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips