Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Äldreomsorgen tar aldrig semester!

Jag är ständigt ute på många olika arbetsplatser och träffar medlemmar inom olika branscher och yrkesgrupper. I många verksamheter går tempot ner lite under sommaren och bemanningen kan anpassas utifrån det.

En av verksamheterna som inte går ner i tempo och som aldrig någonsin tar semester är dock äldreomsorgen. Tänk dig själv en hemtjänst som tar paus under sommarmånaderna eller ett äldreboende som bommar igen efter midsommar. Det skulle vara livsfarligt. Här har vi att göra med verksamheter som måste fungera på topp året om. Men så ser det inte ut idag.

Äldreomsorgen borde vara varje kommuns främsta prioritering. Bristen på rätt utbildad personal är enorm och underfinansieringen är ett faktum. Nu är det hög tid att tänka om. Fler måste utbilda sig till undersköterskor och resurserna till vård- och omsorgssektorn måste öka. Fackförbundet Kommunal får medhåll av såväl SKL, Sveriges kommuner och landsting, som finansminister Magdalena Andersson (S) om att läget är akut. Trots det händer alldeles för lite.

När jag är ute på arbetsplatser och lyssnar på vad medlemmarna i Kommunal uttrycker så blir jag riktigt orolig. Det borde också varenda kommuninvånare bli. Bristen på personal har gjort att i princip vem som helst kan jobba i äldreomsorgen - men vård och omsorg är inte för vem som helst. Det är ett kvalificerat arbete som kräver kunskap och kompetens.

Den stora frågan är hur arbetsgivarna ska hantera situationen när det inte finns tillräckligt med utbildad eller erfaren personal att få tag i. Som jag ser det är det ingen raketforskning. Ändå fortsätter vi med en bemanning som är så precis att det inte ens går att få ihop ett hållbart schema. En bemanning som förutsätter varannan helgs arbete, uppdelade arbetspass (delade turer), väldigt långa arbetspass från morgon till kväll eller väldigt korta arbetspass som inte ger möjlighet till tillräcklig återhämtning.

Vi kan också fortsätta att ta beslut över huvudet på dem som vet och kan bäst om hur arbetet bör organiseras - nämligen alla yrkeskunniga välfärdsarbetare. Och när vi ändå håller på kan vi väl fortsätta att tänka deltid istället för heltid som norm, trots att Kommunal faktiskt har kommit överens med arbetsgivaren om att heltid ska vara norm senast 2020.

Eller så släpper beslutsfattare i kommunerna prestigen och lyssnar på proffsen.

Jag är övertygad om att äldreomsorgen är en framtidsbransch men för det krävs att arbetsgivarna tar sitt ansvar och satsar på en äldreomsorg som personalen känner glädje och stolthet att jobba i och som ungdomar söker sig till.

Vilken kommun vill du företräda som arbetsgivare? Vilken äldreomsorg vill du vara ansvarig för?

Det är hög tid att bestämma sig. Kommunal är mer än gärna en del av det arbetet!

Malin Ragnegård, avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare