Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Äldre dör i onödan

Det är nu allmänt känt att en stor del av de som dör i covid-19 är äldre personer i kommunernas särskilda boenden. Vi vet också att vid denna sjukdom blir det svårt att andas och att man kan behöva syrgas. Dessutom blir man ofta uttorkad och behöver få dropp.

Respiratorvård ges till dem som behöver men bara om man förväntas klara denna för kroppen så krävande behandling, vilket sällan gäller för dem på äldreboendena. Men syrgas och vätske- och näringstillförsel i dropp måste de väl ändå få? Nej, oftast inte.

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, säger i Läkartidningen att ”I majoriteten av kommunerna sätter man inte ens dropp på äldreboenden, och man har inte kompetens att ge syrgas.”

Den här situationen har inte uppstått nu i pandemin. ”Varje år dör äldre i vinterkräksjuka för att de nekas sjukvård, nekas dropp och dör av uttorkning. Det här är inget nytt”, säger Yngve Gustafson.

Han menar att chansen för äldre att överleva covid-19 ökar om de får kompetent vård, vilket ju också visats i Stockholm där 7 av 10 sköra äldre personer med covid-19 som fick vård på sjukhus tillfrisknade.

Så hur ser det ut i äldreboendena i Dalarnas kommuner? Får de komma till sjukhus? Ges syrgas och dropp om det behövs? Eller beslutar läkaren om palliativ vård utan att personen först givits en chans att klara sjukdomen?

Jag, och säkert flera, vill ha ett utförligt svar på detta omgående.

Annette

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare