Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Åhls församling och demokratin

Jag gick in på Svenska kyrkans hemsida för att söka efter resultatet av det senaste kyrkovalet (2017) i Åhls församling. Två nomineringsgrupper ställde upp då: Kyrkligt intresserade och centern. När jag sökte på "kyrkligt intresserade" ser jag att en grundläggande punkt i deras program var "att bevara Åhls församling som ett eget pastorat".

I valet fick kyrkligt intresserade 63 procent av rösterna och centern fick 37 procent. Majoriteten röstade alltså på att Åhls församling skulle bevaras som ett eget pastorat. Det var resultatet av ett demokratiskt val. Mot den bakgrunden är det förvånansvärt att ett förslag kommit upp om att Åhls församling skulle ingå i Leksands pastorat.

Jag frågar mig: Har inte en uttalad majoritetsvilja någon betydelse? Tänker man alltså köra över en majoritet på 63 procent? Hur kan kyrkligt intresserades förtroendevalda tillåta det? Om Svenska kyrkan ska vara en demokratisk folkkyrka måste man väl följa de mest elementära demokratiska principerna.

Undrande kyrkomedlem

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare