Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: 73 sedan atombomben i Hiroshima – vi kräver att Sverige skriver på FN:s kärnvapenförbud

Annons

Den 6 augusti klockan 16-18 på Stora torget i Falun uppmärksammar vi på att det gått 73 år sedan USA fällde atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Cirka 250 000 personer dog som en direkt följd av bomberna och många tusen har sedan dött av strålningsrelaterade sjukdomar. Än idag vårdas tusentals människor för de konsekvenser atombomberna orsakade.

Utöver detta har cirka 2000 kärnvapen provsprängts på olika platser i världen med förödande konsekvenser för människor och miljö.

Kärnvapen frigör enorma mängder energi i form av tryckvåg, värme och strålning. Höga doser strålning ger celldöd och skadar organ och risken för cancer, kroniska sjukdomar och genetiska skador ökar. Barn, särskilt flickor, är särskilt utsatta. Kvinnor löper 40 procent större risk att utveckla cancer av strålning som män.

Mycket tyder på att risken för kärnvapenkrig ökar – något vi måste sätta stopp för. Och nu har vi chansen! För drygt ett år sedan togs ett beslut i FN:s generalförsamling om att förbjuda kärnvapen.  För att detta ska träda i kraft krävs att 50 länders parlament skriver på förbudet. Sveriges regering har tillsatt en utredning i frågan, som förväntas vara klar i oktober och därmed skjutit upp beslutet till efter valet i denna ödesfråga.

Sverige har en lång tradition av att arbeta med nedrustningsfrågor och det skulle betyda mycket för världen om Sverige gick i täten även denna gång.

Kräv av dina politiker att de verkar för att Sverige ska skriva på FN:s kärnvapenförbud!

Cecilia Bergh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare