Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterdäck kan föråldras under sommaren – viktigt att tvätta och rengöra

Sista chansen att byta till sommardäck – om det inte är vinterväglag – är på påskafton.

Annons

Det är viktigt att förvara vinterdäcken rätt under sommaren.

Vad man i samband med det kanske inte tänker på är hur viktigt det är att förvara däcken rätt så att de är i bra skick till hösten.

Däcken kan föråldras i förtid. Vid dålig hantering kan greppet bli sämre och det försämrar säkerheten i trafiken.

Vad ska man då tänka på?

Vinterhjulen måste tvättas ordentligt innan de läggs undan. Om inte däcken rengörs finns det risk för att friktionsförmågan och gummits mjukhet försämras.

– Få bort asfalt, salt och kemikalier som har fastnat på däck och fälg. Det finns specialborstar för detta ändamål, men man kommer långt med en gammal diskborste. Många använder vanligt diskmedel, men det finns också särskilt tvättmedel att köpa på bensinstationeroch liknande, säger Dan Falconer, motorspecialist på If, i ett pressmeddelande.

Läs även: Vinterdäck lika viktigt som vinterskor

En översyn av fälgarna kan också löna sig. Bland annat skölja bort alla rester av såpa och starka avfettningsmedel som många använder.

– Använd massor av rentvatten för att bli av med alla kemikalier som däck och fälgar utsatts för i flera månader. Om du använder högtryckstvätt så håll lite avstånd och använd aldrig fullt tryck. Däcken är inte konstruerade för att tåla det, säger DanFalconer.

Läs även: Fler använder vinterdäck på sommaren

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

FAKTA: Så tar du hand om dina vinterdäck

Få bort asfalt, salt och kemikalier som har fastnat på däck och fälg. Det finns specialborstar för detta ändamål, men en gammal diskborste duger. Många använder vanligt diskmedel, men det finns särskilt tvättmedel att köpa på bensinstationer och liknande.

Eftersom fälgar lätt rostar, är det viktigt att rensa och torka dem ordentligt. Det är också viktigt att skölja bort alla rester av såpa och starka avfettningsmedel.

Använd massor av rent vatten för att bli av med alla kemikalier som däck och fälgar utsatts för i flera månader. Om du använder högtryckstvätt så håll lite avstånd – och ha aldrig fullt tryck. Däcken är inte konstruerade för att tåla det.

Däck ska förvaras mörkt, torrt och svalt. Allra helst ska däcken lagras hängande, på fälg.

Källa: If.

Mer läsning

Annons