Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Hon fångade tromb på film – se det virvlande klippet här

Det såg ut som rök, sedan förstod Karin Andersson att det var ett väderfenomen. Hästarna i hagen frös till is när tromben drog in.

Annons

– När jag först såg det trodde jag att de brann i hagen. Men vad kunde brinna där tänkte jag? Då såg jag hur tromben flyttade på sig och den var snabb, säger Karin Andersson, i Hudiksvall.

Är du inte prenumerant på något av våra nyhetspaket? Teckna Plus i dag, första månaden för endast 1 krona. Köp nu!

Det var vid kl 13-tiden på tisdagen som Karin Andersson och hennes dotter Elsa skulle titta till hästarna hos Mia Malmqvist i Vij, Hudiksvall.

Elsas connemaraponny skulle ha varit i den hagen, men var inte det just då.

– Det var häftigt att se. Hästarna fröst till is och det gjorde väl dottern och jag också, säger Karin Andersson.

TV: Här drar storvirveln fram

På filmen ses en vit häst som reser svansen rätt upp och sedan står blick stilla. I hagen fanns en häst men den hade utrymme nog för att dra sig undan. Tromben rör sig från vänster till höger i bild och när den når de andra hagarna ser det på filmen ut som att väderfenomenet upplöses i tomma intet.

– Jag vet inte om det stämmer. Jag tänker att den kom in över gräset och där fanns det inget sand att dra upp och att det är därför den inte gick att se längre, säger Karin Andersson.

Tromben överraskade Elsa Andersson som har sin ponny hos Mia Malmqvist i Vij, och får hjälp av sin mamma Karin Andersson att ta hand om hästarna.

Hon beskriver tromben som "otroligt hög", betydligt högre än träden i närheten. På filmen syns det hur tromben liksom stannar till vid ett träd och ruskar på grenarna så att det flyger kvistar. Karin Andersson beskriver det som att tromben rörde sig fort.

– Det var häftigt faktiskt. Hade vi varit ute och ridit, så är jag inte säker på att vi hunnit flytta på oss, för den kom så snabbt, säger hon.

TV-TEXT: Fångade tromb på film – se hur vinden flyttar fotbollsmålet

På gården finns för närvarande ett föl till en minishetlandsponny. Fölet väger bara tjugo kilo och det gjorde ägaren Mia Malmqvist orolig.

– Vad vet jag hur stark en tromb är. Den kastade ju grejer omkring sig, så kanske fölet hade råkat illa ut om det kommit i vägen för tromben, säger Mia.

TV: Carinas dramatiska möte med björnen

Mer läsning