Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swedbank stoppar alla uttag – "upploppsstämning" vid bankomater

Obekräftade rykten gör gällande att det är fritt fram för uttag från Swedbanks bankomater – trots att det saknas täckning.
Polisen i region syd har kopplats in och Swedbank stoppar nu alla bankkortsuttag efter problemen som även drabbat andra delar av landet.

Annons

TV-klippet: Mittmedia sände live med anledning av ryktet om obegränsade bankomatuttag. Se reprisen här:

Polis bevakar bankomater efter rykten på onsdagskvällen om att obegränsade mängder pengar kan tas ut – även om täckning saknas.

– Vi har fått samtal om onaturligt beteende och onaturligt mycket folk runt de här bankomaterna, säger Johanna Persson, informatör på polisen till SVT.

Exakt vad det hela rör sig om är ännu oklart, men det kan handla om någon form av bedrägeri.

– Vi säkrar just nu ett flertal uttagsautomater, säger Fredrik Bratt, presstalesperson på polisen i region syd till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet gäller det att man kan ta ut obegränsat med pengar trots att täckning saknas på kontot.

Men det är en mycket dålig idé att försöka – banken vet hur mycket den som matat in sitt kort tagit ut och kommer enligt uppgifter från Swedbank till Aftonbladet att kräva tillbaka alla pengar som tagits ut. Och Swedbank vet genom bankkorten som använts vilka som har kontot. Bankomaterna har också övervakningskameror, skriver VLT.

Till tidningen Kvällsposten i Malmö säger jourpersonal vid Bankomat AB att man inte känner till vad som hänt men att man tittar på saken.

Det är oklart om felet omfattar samtliga banker anslutna till Bankomat AB.

Enligt information från Swedbank har man under kvällen hållit på med underhållsarbete på bankens IT-system. Det är oklart om det underhållsarbetet gjort att Bankomaterna betalar ut mer än vad som finns på kontot till just kortinnehavare på Swedbank. Bankomat AB ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB samt Swedbank med Sparbankerna, uppger VLT.

Att det skulle vara frågan om ”gratis pengar” tillbakavisar dock Swedbank.

– Alla uttag registreras och tar man ut pengar man inte har blir man återbetalningsskyldig, säger Claes Warrén, presskontakt på Swedbank till Aftonbladet.

Uppdatering klockan 01:30.

Polisen skriver på sin hemsida att inget brott ligger bakom bankomatproblemen.

Konstaterandet kommer efter att en överblick av händelser vid Swedbanks bankomater gjorts i framför allt region Syd och Väst.

"Problemen beror på ett tekniskt fel hos Swedbank, som nu är löst. Alla frågor om detta hänvisas till Swedbank", står det att läsa på Polisens hemsida.

Mer läsning