Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT-medarbetare dömda för människosmuggling

Inför rullande kameror hjälpte tre SVT-medarbetare ett ensamkommande flyktingbarn från Syrien till Sverige.
Nu har tingsrätten kommit fram till att de gjort sig skyldiga till människosmuggling.

Annons

Journalisten Fredrik Önnevall i Malmö tingsrätt. Tre SVT-medarbetare åtalades för människosmuggling. Inför rullande kameror hjälpte de en 15-årig syrisk pojke att ta sig från Grekland till Sverige.

De var i början på sommaren 2014 som en flyktingpojke frågade medarbetarna på SVT om de kunde hjälpa honom att ta sig från Grekland till Sverige.

Flykten skildrades sedan i SVT:s dokumentärserie "Fosterland". Med falska id-handlingar tog sig pojken in över gränsen. När programmet sändes på tv polisanmäldes de medverkande. Filmmaterialet blev sedan bevisningen som fällde medarbetarna.

Resan gick genom Grekland och vidare genom Italien, Österrike, Tyskland, Danmark och slutligen via Öresundsbron till Malmö.

SVT-medarbetarna hävdade i rättegången att de utfört ett journalistiskt arbete och därför inte gjort sig skyldiga till brott.

Men åklagaren Kristina Amilon ansåg under rättegången att de alla tre gjort sig skyldiga till människosmuggling.

Nu har domstolen kommit fram till de tre anställda på SVT gjort sig skyldig till människosmuggling, och att de inte kan frikännas.

Domstolen konstaterar att det är uppenbart att SVT-teamet hjälpt pojken till Sverige av rent humanitära skäl, men att det finns ett mycket begränsat utrymme för att frikänna någon på grund av det.

Domstolen tror inte att de tre SVT-anställda kommer att fortsätta med sin brottslighet, och anser därför att de ska dömas till villkorlig dom med samhällstjänst.

Mer läsning

Annons