Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige utsatt för omfattande hackerattack

En omfattande internationell hackerattack har avslöjats. Cyberangreppet går under namnet "Cloud Hopper" och har pågått i minst ett års tid, rapporterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Annons

an)

Cyberangreppet har riktats mot företag som sköter it-tjänster åt andra. Hackarna har i ett nästa skede angripit företagens kunder.

Enligt MSB har troligen stora mängder data samlats in under angreppet som kan ha pågått sedan 2014.

– Regeringen är informerad och har en löpande dialog med de ansvariga myndigheterna. Dessa samverkar med varandra och stödjer utsatta aktörer, säger Anders Ygeman, inrikesminister, i ett pressmeddelande.

Cloud Hopper tycks framför allt ha angripit mål i USA, Taiwan och Japan. Men ett flertal länder i Europa pekas också ut, bland annat Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Frankrike och Schweiz, uppger MSB.

– Informationssäkerhet är ett högt prioriterat område för regeringen och har varit det ända sedan regeringen tillträdde. Vi har nu fått ytterligare signaler om hur viktigt informationssäkerhetsarbetet är. Alla företag och myndigheter som hanterar skyddsvärd information måste därför arbeta systematiskt med sin informationssäkerhet, säger Anders Ygeman, i pressmeddelandet.

Cloud Hopper har riktat in sig på att infektera system genom att lura människor. Angriparna ska ha lagt stora resurser på att kartlägga sina mål för att sedan skicka dem riktade epost-meddelanden med trovärdiga dokument.

När den som utsätts för nätfisket klickar på dokumentet startar en dold skadlig programkod.

Enligt MSB kan angreppet innebära en stor risk för svenska organisationer. De som drabbats kan räkna med att det kan komma krävas omfattande resurser för att hantera situationen.

Mer läsning:

Sverige utsatt för allvarliga cyberattacker –Försvarets radioanstalt: "10 000 fall i månaden"

Mer läsning

Annons