Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderfjäll lämnar Fingerprint efter misstankar om insiderbrott i Stockholm: "Jag är oskyldig"

Lars Söderfjell anhölls i måndags efter att Ekobrottsmyndigheten misstänkt honom för insiderbrott.
Nu lämnar han styrelsen med omedelbar verkan.

Annons

Lars Söderfjell släpptes i tisdags efter att ha suttit anhållen misstänkt för obehörigt röjande av insiderinformation i samband med Fingerprint Cards vinstvarning i december 2016

– Trots att jag anser att jag är oskyldig, har jag efter noga övervägande, och med bolagets bästa i fokus, kommit till beslutet att omedelbart lämna styrelsen i Fingerprint Cards, säger Lars Söderfjell, i ett pressmeddelande från Fingerprint Cards.

Företaget har ännu inga uppgifter att lämna ut om någon ersättare kommer att utses före årsstämman 2017.

– Lars har lämnat en förklaring till det inträffade som jag inte har någon anledning att ifrågasätta. Förundersökningen pågår fortfarande och måste nu få ha sin gång. Vi samarbetar fortsatt fullt ut med Ekobrottsmyndigheten. Vi hoppas naturligtvis att processen är snabb och att Lars frias från alla misstankar, säger Jan Wärebym styrelseordförande i Fingerprint Cards, i pressmeddelandet.

Storägare Johan Carlström satt även han anhållen fram till och med tisdagen.

– Det är ingen ovanlig situation vi har att göra med så till vida att det ofta krävs ett frihetsberövande i inledningen av en utredning, därefter kan utredningen fortsätta med sedvanliga utredningsmetoder utan frihetsberövande, säger kammaråklagare Olof Kronlund, i ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

Misstankarna mot de båda Fingerprintmännen gäller grovt insiderbrott i det ena fallet och obehörigt röjande av insiderinformation i det andra fallet.

– Nu ska vi fortsätta inhämta uppgifter, analysera och värdera dem. Sedan får vi i vanlig ordning avgöra hur starka misstankarna är, vilka bevis som finns, och om ärendet skall läggas ned eller om det kommer att leda till åtal, det kan vi inte bedöma i nuläget, berättar Kronlund.

Det här är Fingerprint Cards

► Gundades 1977

► Fingerprints Cards AB utvecklar, tillverkar och marknadsför biometrisk teknologi för identifikation av personer.

► Tekniken de utvecklat kan fastställa en persons identitet genom att analysera det unika mönstret på individens fingrar.

► Tekniken kan ersätta lösenord och PIN-kod

Läs också:

Fingerprints storägare Carlström anhållen efter insiderbrott i Stockholm

Mer läsning

Annons