Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköt ihjäl två bröder med hagelgevär i självförsvar i Skåne - nu sänks mannens straff

En 69-årig man kände sig så hotad att han sköt i ihjäl två bröder med ett dubbelpipigt hagelgevär vid sitt hem i Vallåkra i Skåne.
Nu har hovrätten sänkt mannens straff och dömer honom till två års fängelse.

Annons

En bild på geväret hämtad från polisens förundersökningsprotokoll.  Det var i oktober förra året som den 69-åringa mannen sköt ihjäl de båda bröderna efter att de hotat honom i anslutning till bostaden.

Det var strax innan midnatt den 14 oktober 2015 som mannen kom hem till sin bostad. Mannen bodde ensam och hade långt till närmsta grane.

Efter att han börjat klä av sig och börjat förbereda sig på att gå till sängs upptäckte han snart att två bröder dykt upp vid hans ytterdörr.

Bröderna kan ha varit maskerade och var beväpnade med kniv och tillhygge. En av dem ska ha skrikit att han skulle döda 69-åringen.

Laddade sitt hagelgevär

Mannen gick upp till sitt sovrum, låste upp vapenskåpet och laddade sitt dubbelpipiga hagelgevär. När männen inte begav sig iväg så avlossade han geväret.

Efter polisutredning åtalades mannen misstänkt för mord – men tingsrätten valde att döma mannen till fyra års fängelse för dråp.

Domen överklagades och i dag meddelade Hovrätten över Skåne och Blekinge att mannens straff sänks.

Bakom angreppet ligger en långdragen konflikt mellan männen där de yngre vid flera tillfällen hotat den äldre och tidigare även haft kontaktförbud gentemot honom.

Den stora frågan som rätten har haft att behandla har varit om 69-åringen handlade i nödvärn eller inte.

Hovrätten konstaterar att brödernas agerande i skottögonblicken är av betydelse, och att 69-åringen själv berättat att männen inte gjorde något utan bara stod kvar där på trappan när han kom med geväret.

Rätten konstaterar att 69-åringen hade rätt till nödvärn och att använda dödligt våld. Men eftersom det inte fanns någon akut fara just när mannen avfyrade skotten kan han inte komma undan straffri.

Sent på onsdagskvällen i oktober 2015  påträffades de båda bröderna döda på en adress utanför Vallåkra.

"Av utredningen i övrigt framgår alltså att det, när han valde att avlossa de dödande skotten, inte fanns ett akut hot mot hans liv och han kan inte heller rimligen ha uppfattat situationen på det sättet", skriver Hovrätten i sin dom.

Mannen döms för dråp – men rätten hittar en rad förmildrande omständigheter.

"Han har inte haft något annat syfte med sitt agerande än att avvärja det angrepp som riktats mot honom i hans ensamhet och han har i den situationen gjort en allvarlig felbedömning och använt våld som var uppenbart oförsvarligt".

Istället för fängelse i fyra år döms mannen nu till två års fängelse.

Mer läsning

Annons